Zomaar een dagje op de peuterspeelzaal

Een dagje op de speelzaal ‘t Puttertje

Na Oud en Nieuw starten we weer gezellig met de speelzaal. De peuters worden gebracht en worden verwelkomd door de leidsters. De één vindt het nog een beetje moeilijk om afscheid te nemen en de andere komt vrolijk binnen alsof er geen kerstvakantie is geweest.

Nadat alle mama’s, papa’s, opa’s en of oma’s zijn uitgezwaaid bij het zwaaibeertje, gaan de peuters lekker spelen. Het is de laatste tijd erg slecht weer met heel veel regen, dus we blijven nu nog maar even binnen. Gelukkig is er in de speelzaal genoeg te doen:

-Er is een huisje met een tafeltje en stoeltjes, een keukentje en heel veel keukenspulletjes.

Ook staan er poppenbedjes en andere poppenspullen in.

-In een hoek ligt een kleed met daarop de garage en autootjes.

-Er is ook een boekenhoekje met een kast vol met boekjes, waar de peuters zelf boekjes kunnen kiezen om te lezen of om te laten voorlezen.

-We hebben een bouwtafel, waar dit keer de Duplo op ligt, maar we hebben nog veel meer constructie materialen en 2x in de week komt er wat anders op tafel zodat de peuters op speelse wijze kunnen ontdekken over de verschillende materialen en eigenschappen daarvan.

-Op de puzzel- en spelletjes tafel liggen vandaag insteekpuzzels klaar en het spel ”Van wie is deze neus…?”( Bij dit spel zoeken de peuters de neuzen bij de juiste dieren).  Ook hiervoor geldt dat we dit afwisselen met andere puzzels en spelletjes.

 -Er is een teken en knutsel tafel. Hier liggen nu de kleurplaten van de pop Puk klaar. Puk is een pop die hoort bij de VVE-thema’s die wij in het hele seizoen gebruiken. VVE is speciaal voor de spraak- en taalontwikkeling van de peuters.

Aan deze tafel gaan we bijvoorbeeld ook knippen, prikken, kleien, verven en plakken, onder begeleiding van een leidster, als alle peuters binnen zijn.

-In de ruimte liggen klim- en klauterkussens. Hier kunnen de peuters heerlijk op klimmen en glijden wat goed is voor de motorische ontwikkeling.

In de loop van de ochtend gaat een leidster met 3 peuters en de pop Puk apart zitten en dan behandelen we een activiteit die met het Puk-thema te maken heeft. Nu zijn we bezig met het thema: “Hatsjoe”. Dit gaat over ziek zijn, dokters en weer beter worden.

Ondertussen zijn de andere peuters nog lekker aan het spelen of aan het knutselen. Als dit Puk groepje klaar is gaat de andere leidster met 3 peuters en de pop Puk aan de slag. Zo komen in één week alle peuters aan de beurt. Als ook dit groepje klaar is, is het meestal tijd om fruit schoon te gaan maken. We gaan snel opruimen en zetten de stoeltjes in de kring.  

Als iedereen zit, doen we een spelletje en zingen we liedjes. Als het liedje “appel eten….” is gezongen, gaan we fruit eten. Om de beurt delen de peuters het fruit rond en als dit op is zingen we lekker drinken en komen de bekers met water tevoorschijn.

Nu gaan we weer iets actiefs doen. Meestal gaan we lekker naar buiten, ook als het een beetje spettert. Dan komt al het rijdend materiaal uit de schuur en natuurlijk ook de bal om een frisse neus te halen.

Als het weer echt slecht is, blijven we binnen en bouwen we de zaal om tot een binnenspeeltuin met een gezellig muziekje erbij. Of we gaan naar de gymzaal van school, waar we dan met de zachte ballen lekker gaan gooien en rollen.

En dan is het tijd en komen alle mama’s, papa’s, opa’s en of oma’s de peuters weer ophalen.

Heeft u kinderen in de peuterleeftijd en bent u op zoek naar een peuterspeelzaal? Kom gerust eens langs!